Windows 10, upgraden of niet?

Overstappen naar Windows 10? Het is de grootste en belangrijkste update van Microsoft sinds jaren, Windows 10. Inmiddels draait ongeveer 21 procent van de computers in Nederland op deze nieuwste versie van het populaire besturingssysteem (aldus onderzoeksbureau StatCounter). Best logisch dus dat u nieuwsgierig bent en Windows 10 wilt gaan gebruiken.

Windows 10 is de ‘laatste’ versie van Windows. Er worden geen nieuwe besturingssystemen meer door Microsoft uitgebracht. Het bedrijf biedt in plaats daarvan continue updates aan, die Windows telkens een beetje beter moeten maken. In Windows 10 zijn de sterke punten van 7 en 8 samengevoegd. Het systeem voelt daardoor vertrouwd en werkt prettig.

5 redenen om over te stappen

1.  Het is Gratis

U kunt Windows 10 kopen maar voor bestaande Windows 7 (SP1) en 8.1 gebruikers is de upgrade gratis te downloaden tot 29 juli 2016. Daarna zult u dus moeten betalen voor een upgrade. Ook het gebruik van Windows 10 blijft de komende 10 jaar in ieder geval nog gratis.

2.  Verbeterd Start scherm

Veel Windows 8 gebruikers vonden het startscherm maar niets. Windows 10 voelt weer wat vertrouwder aan door de combinatie van het startscherm met het start menu. Het beste van twee werelden. Het nieuwe startscherm is kleurrijk, in grootte aanpasbaar en naar eigen smaak in te richten en te gebruiken zoals u wilt. Op gewone beeldschermen, touchscreens en tablets.

3.  U houdt meer schijfruimte over

De ruimte die Windows 10 inneemt na installatie is niet alleen kleiner geworden (4 tot 12 GB) maar heeft ook betere compressiemogelijkheden dan voorgaande versies. Daardoor bespaart u nog eens 1.5 tot 2.6 GB, afhankelijk van welke versie u gebruikt. En wie wil er nou niet wat extra schijfruimte?

4.  Diverse grote en kleine verbeteringen

Windows 10 start sneller op dan Windows 7. Met de optie ‘Virtuele desktops’ kunt u makkelijk gebruik maken van meerdere bureaublad-indelingen. Er is een overzichtelijk notificatiecentrum toegevoegd. De beveiliging is verbeterd. En Microsoft heeft een nieuwe browser ontwikkeld (Edge) die de concurrentie moet aankunnen met onder ander Google’s Chrome. Windows 10 werkt daarnaast perfect samen met andere op Windows draaiende mobiele apparaten zoals je smartphone of tablet. Ook biedt de software betere grafische prestaties op bestaande hardware door Direct X12. Dat betekent dat u uw grafische kaart (één van de duurste onderdelen van uw computer) – als deze nog enigszins recent is – waarschijnlijk niet hoeft te upgraden.

5.  Met stem bestuurbaar (maar helaas nog niet in het Nederlands)

Windows 10 heeft een met stem bestuurbare persoonlijke virtuele assistent; Cortana. U kunt eindelijk de interactie aan met uw PC. De reacties zijn erg positief maar helaas is Cortana nog niet Nederlandstalig. Let op: als u Cortana wilt gebruiken dan moet de Engelse versie geïnstalleerd worden. De systeemtaal kan achteraf wel naar Nederlands worden gezet. Cortana blijft dan werken in het Engels. Wanneer de Nederlandstalige versie verschijnt is nog niet bekend.

5 redenen om niet over te stappen

1.  Upgraden kost geld

De upgrade zelf is weliswaar gratis maar het kost wel tijd (en dus geld) om de upgrade uit te voeren.  Als u het upgraden uitbesteed dan kunnen de kosten oplopen. Zeker als de upgrade problemen veroorzaakt.

2.  Uw huidige systeem draait prima en stabiel

Waarom dan risico nemen? Bovendien worden Windows 7 en 8 nog jaren ondersteund. Waarschijnlijk langer dan de levensduur van uw PC. Gewenning kost ook tijd. Sommige dingen werken weer net wat anders dan in Windows 7 of 8. De desktop gadgets uit Windows 7 zijn bijvoorbeeld verdwenen, net als het Windows Media Center en een DVD speler. Bent u daar erg aan gehecht dan kunt u beter niet overstappen.

3.  Niet alle software en (oudere) hardware werkt goed onder Windows 10

De meest gebruikte software pakketten zullen het waarschijnlijk prima doen. Werkt u met minder gangbare software overleg dan eerst met uw leverancier en test goed voor u de upgrade op alle systemen doorvoert. Zeker als het bedrijfskritische software betreft. Ook niet alle rand-apparaten zullen nog goed werken. Zoals printers en scanners. Gebruikt u nog een floppydrive? Die wordt  standaard niet meer ondersteund.

4.  Uw huidige computer is verouderd

Als u nu met Windows 7 werkt dan kan het systeem in principe ook werken op Windows 10. Werkt alles nu al erg langzaam en draait Windows 7 al niet lekker? Dan kunt u in plaats van upgraden misschien beter een nieuwe PC aanschaffen (mét Windows 10).

5.  Uw privacy

Windows 10 gaat anders om met uw data. Zo worden gegevens automatisch gesynchroniseerd met de cloudopslag als je inlogt met een Microsoft account. Ook gebruikt Windows 10 een unieke identificatiecode voor advertentiedoeleinden. Eén en ander is wel uit te schakelen maar standaard staat alles aan. Bij gebruik van Cortana (nu nog niet mogelijk in Nederland maar wel in de toekomst) verzamelt de software gegevens over locatie, gebruikte software, persoonlijke voorkeuren, surfgedrag en koopgedrag, etc. Dit maakt de gebruikservaring beter maar u levert er wel wat privacy voor in.

Is installatie van Windows 10 verstandig?

Of installatie van Windows 10 verstandig is hangt af van meerdere factoren en uw persoonlijke voorkeuren. Onder andere van belang is dat uw systeem technisch geschikt is en dat alle software en randapparatuur normaal blijft werken. Meestal gaat de overstap redelijk probleemloos maar niet altijd.

De meeste storingen die veroorzaakt worden door het upgraden zijn uiteindelijk wel te verhelpen. Dus dat is geen probleem. Wel een probleem is het als u iemand nodig heeft voor ondersteuning bij installatie en het verhelpen van eventuele storingen. Wij doen dat natuurlijk graag voor u maar installatie van de software en het verhelpen van eventuele problemen kost vrij veel tijd. En dan wordt een upgrade al snel erg duur. Kosten waar u misschien geen rekening mee heeft gehouden.

We adviseren u graag wat in uw specifieke situatie verstandig is.