Dataverlies, de kosten zijn aanzienlijk

Bedrijven zijn niet goed in staat­ hun data te beschermen

De economische gevolgen van dataverlies zijn groot. Bedrijven zijn niet goed in staat­ hun data afdoende te beschermen tegen dreigingen.  Dat is de conclusie van de Global Data Protection Index 2016, het onderzoek dat EMC in achttien landen – inclusief Nederland – heeft laten uitvoeren.

De vier grootste en meest bekende risico’s op het gebied van dataverlies worden wel steeds succesvoller ondervangen. Op nieuwe, minder bekende bedreigingen, blijken bedrijven helaas nog minder goed voorbereid. Het aantal bedrijven dat volgens het EMC het afgelopen jaar te maken had met dataverlies groeide met 13% ten opzichte van 2014. Dit heeft deze bedrijven gemiddeld € 820.000 gekost (wereldwijd).

Grootste risico’s dataverlies 2016 2014
Falende hardware 45% 53%
Falende stroomtoevoer 35% 39%
Falende software 34% 38%
Corrupte data 24% 29%

Kosten dataverlies in Nederland

Uit de Global Data Protection Index blijkt dat zeker 46% van de Nederlandse bedrijven te maken heeft gehad met systeemuitval. Ongeveer 20% heeft hierbij data verloren. In Nederland bedroegen de kosten daarvan gemiddeld € 517.000 per bedrijf. Voor een ruime meerderheid (73%) van de organisaties is dat zorgelijk omdat men er niet van overtuigd is dat de verloren of beschadigde data weer is te herstellen.

Drie belangrijke uitdagingen

Een goede beveiligingsstrategie moet zich richten op de belangrijkste uitdagingen van dit moment. Op basis van het onderzoek heeft het EMC de volgende bedreigingen geformuleerd..

  1. In Nederland heeft maar liefst 42 procent van de bedrijven te maken met toename van dreigingen van dataverlies van back-ups. Onder andere door ransomware; cybercriminelen versleutelen data en vragen grof geld om de versleuteling op te heffen.
  2. Nederlandse bedrijven zijn ook onzeker over de veiligheid van hun in de Cloud opgeslagen data. Dit zet kennelijk nog niet aan tot betere maatregelen want minder dan de helft beschermt Cloud-data tegen bedreigingen.
  3. Het terug kunnen zetten van data (data recovery) is ook geen zekerheid. Ruim 70% van de onderzochte bedrijven weet niet of alle data wel terug is te zetten na verlies of beschadiging.

David Goulden, Chief Executive Officer, EMC Information Infrastructure: “Onze klanten hebben te maken met dreigingen die snel veranderen en van verschillende kanten op hen afkomen. Zo moeten ze hun moderne cloud computing-omgevingen beschermen en tegelijk beducht zijn op verwoestende cyber-aanvallen. Ons onderzoek toont aan dat veel bedrijven zich niet bewust zijn van de potentiële impact van zo’n aanval en zich daar ook niet afdoende tegen beschermen. Dat is misschien nog wel de grootste bedreiging.”

Over het onderzoek
Het Global Data Protection Index-onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Vanson Bourne in maart en april 2016. De respondenten zijn IT-beslissers die werken in zowel commerciële als publieke organisaties met minimaal 250 werknemers. Er zijn in totaal 2.200 respondenten ondervraagd verdeeld over 18 landen. Er deden 100 respondenten mee uit Nederland.