10 tips ter bescherming tegen ransomware

Ransomware

U heeft er vast van gehoord, ransomware. Ransomware is gijzelingssoftware die uw bestanden versleutelt en belooft deze tegen betaling weer vrij te geven. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, is onzeker. Beter om deze situatie te voorkomen dus.

10 tips ter voorkoming van ransomware

  1. Installeer en configureer een goed en up-to-date anti-virus programma.
  2. Open geen bijlagen van e-mails tenzij u zeker bent van de betrouwbaarheid van de afzender en de bijlage nodig hebt én verwacht. Bij twijfel niet openen!
  3. Schakel macro’s voor bestanden die via e-mail binnenkomen uit. Malware probeert u soms te overtuigen om macro’s in te schakelen, doe dat niet!
  4. Wees voorzichtig met bevoegdheden. Werk niet standaard onder administrator-rechten als dit niet strikt noodzakelijk is. Deze bevoegdheden kunnen worden misbruikt door virussen, malware, etc.
  5. Schakel de Microsoft Office viewer software in. Deze software vertoont een preview van Word en Excel bestanden zonder deze te openen. De viewer ondersteunt geen macro’s dus kwaadwillenden  kunnen hier geen misbruik van maken.
  6. Installeer (beveiligings)updates tijdig. Malware maakt vaak gebruik van veiligheidsproblemen in veel  gebruikte toepassingen als Word, Excel, Explorer of Chrome. Deze worden altijd zo snel mogelijk gerepareerd door middel van updates. Installeer deze zodra ze beschikbaar komen.
  7. Gebruik geen illegale software en pas goed op met het downloaden en installeren van ‘gratis’ online software.
  8. Zorg voor een goede, beveiligde back-up en bewaar een recente back-up op een veilige locatie.
  9. Train uw medewerkers. Mensen zijn nog steeds de zwakste schakel. We klikken zelf op gevaarlijke links en bijlagen, stellen updates nog even uit, laten wachtwoorden slingeren, enzovoort. Blijf medewerkers dus informeren over de risico’s en zorg dat iedereen voorzichtig om gaat met e-mail en bijlagen en het downloaden van bestanden.
  10. Splits uw bedrijfsnetwerk. Als functionele gebieden gescheiden zijn door middel van een firewall dan kunnen de diverse onderdelen alleen bereikt worden als dat echt nodig is. Bovendien wordt het risico gespreid en is uw continuïteit beter geborgd.