Spookfacturen – houdt uw inbox in de gaten

Spookfacturen ‘Domeinhost’

Het is een terugkerend probleem, spookfacturen. Facturen van ogenschijnlijk legitieme bedrijven maar voor diensten die u helemaal niet afneemt. Zo zijn de laatste tijd NL Domein Host en/of Domeinhost (of varianten hierop) weer actief. Maar ook de namen van alle bekende banken, energieleveranciers en providers komen voorbij. Al in 2014 waarschuwde Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) voor deze praktijken. Ons advies: niet betalen!

Betaal niet

Bedrijven versturen facturen voor zogenaamd geleverde diensten, zoals domeinnaamregistraties. In hele kleine lettertjes staat soms vermeld dat het om een offerte gaat en dus niet om een factuur. De gebruikte bedrijfsnamen suggereren dat dat het om legitieme diensten gaat. Dat is dus niet zo. U hoeft dan ook niet niet te betalen. NL Domein Host en Domeinhost Nederland zijn bijvoorbeeld geen zogenaamde registrar van SIDN (verantwoordelijk voor de registratie van .nl-domeinnamen). De als rekening vermomde ‘offertes’ kunt u dus gewoon negeren.

Ook zijn er valse facturen in omloop van onder andere ICS (International Card Services), Ziggo, Belastingdienst, ING, Rabobank, ABN AMRO, SNS bank en het CJIB.

Oppassen dus en NIET betalen.

Spookfacturen lijken net echt

Sommige berichten lijken bedrieglijk echt. Toch moeten de  alarmbellen afgaan bij dit soort e-mails. Banken en de belastingdienst vragen namelijk nooit via e-mail of sms om vertrouwelijke gegevens. Het is erg lastig om weer van een zogenaamde ‘aanbieding’ af te komen als u eenmaal heeft betaald. Neem bij twijfel altijd contact op met de zogenaamde afzender. Let vooral op als bankrekeningnummers ineens zijn gewijzigd.

Doe aangifte

Als u valse facturen ontvangt dan kunt u een klacht indienen bij het Steunpunt Acquisitiefraude via fraudeheldesk.nl. Stuur een kopie van de spookfactuur mee als bijlage. Het meldpunt kan vervolgens actie ondernemen om de fraude met spookfacturen te bestrijden. U kunt hier ook kijken of de afzender van een verdachte factuur al vermeld staat.