Databeveiliging, zijn uw mobiele apparaten afdoende beveiligd?

Databeveiliging is een must bij privacygevoelige en vertrouwelijke data

USB’s raken zoek

U kent de verhalen over kwijtgeraakte USB-sticks met vertrouwelijke informatie. Niet alleen de bakker op de hoek maar zelfs medewerkers van defensie, banken en justitie gaan onzorgvuldig om met data! Veel organisaties negeren het gevaar van onversleutelde USB-sticks en hebben zelfs geen (USB-)beveiligingsbeleid.

Onverstandig. Er belanden alleen al tienduizenden USB-sticks en smartphones tussen de vuile was per jaar. Wat er verder nog verloren en gestolen wordt is vrees ik een veelvoud van wat er door wasserijen en stomerijen gevonden is. Het is tenslotte een beperkte groep die daar gebruik van maakt. Wat blijft er verder nog achter in treinen, auto’s en op andere openbare plaatsen?

Smartphones en laptops worden veel gestolen

Het probleem is breder. Want ook laptops en mobiele telefoons raken zoek door bijvoorbeeld verlies of diefstal. De NS bijvoorbeeld vond in 2015 ruim 6300 mobiele telefoons. Smartphones, laptops, tablets en computers staat sowieso in de top 10 van meest gestolen voorwerpen. Alle reden dus om te zorgen voor databeveiliging en juist deze informatiedragers goed te beschermen. Zeker als u met vertrouwelijke en privacygevoelige informatie werkt.

U bent aansprakelijk

Behalve het risico van misbruik van gevonden gegevens zijn bedrijven tegenwoordig ook gewoon aansprakelijk voor gebrek aan databeveiliging (zie: meldplicht datalekken). Daarnaast is het voor geen enkel bedrijf goede PR. U wilt niet negatief in het nieuws komen na dataverlies. U wilt niet dat privacygevoelige informatie van u of uw klanten op straat komt te liggen. U bent zelfs wettelijk verplicht om uw best te doen dit te voorkomen. In Nederland geldt sinds 1 januari 2016 namelijk de aangescherpte Meldplicht Datalekken. Organisaties die laks omgaan met hun (klant)data, riskeren naast imago schade dus ook een forse boete.

Wat moet u doen?

De risico’s zoveel mogelijk beperken! Zorg voor een goed databeveiligingsbeleid. Bescherm uw  bedrijfsgegevens en klantinformatie. Voorkom – en wees voorbereid op – mogelijk verlies en diefstal van data of data-dragers zoals USB-sticks en laptops. Het verbieden van gebruik van USB-sticks is meestal geen optie, dat gaat ten koste van de productiviteit. Wel kunt u vrij gemakkelijk verlies van gevoelige informatie voorkomen door bijvoorbeeld het voorschrijven van het gebruik van beveiligde USB-sticks die gebruikmaken van encryptie. Daarnaast is er een breed scala aan beveiligingsproducten op de markt. Van encryptie en antivirus tot hardwarematige oplossingen als firewalls en toegangsbeveiliging.

Advies nodig? Neem contact op, we helpen  u graag. Met de juiste beveiligingsproducten voorkomt u veel problemen.