Wanneer is het tijd om uw server te vervangen?

Waarom uw server vervangen?

Alles werkt lekker, de boel draait goed. De technische levensduur van een server is normaal gesproken minimaal 5 jaar. Waarom zou u dan eerder vervanging van deze essentiële hardware overwegen? Met als gevolg een grote hap uit uw ICT-budget?

Om risico’s te voorkomen

Uitstel van vervanging neemt risico’s met zich mee, financieel en hard- en softwarematig. En u wilt profiteren van nieuwe technische mogelijkheden.

Je hebt servers nodig waar je volledig op kunt vertrouwen. Uitval moet voorkomen worden – ook voor korte tijd – omdat alle programma’s waar u mee werkt continue beschikbaar moeten zijn. Ook met de server waar uw website op draait of uw mailserver, neemt u liever geen risico.

De kans op storingen neemt natuurlijk toe met de jaren. Met name voor bewegende onderdelen als harde schijven en ventilatoren. Meer dan vijf jaar blijven werken met een server is dan ook af te raden, ook omdat de hardware niet meer door de fabrikant ondersteund wordt. Verouderde hardware ondersteunt nieuwe software zoals nieuwe besturingssystemen op een gegeven moment niet meer. Met alle risico voor de veiligheid en beschikbaarheid van de systemen.

Lagere totale kosten

De onderhoudskosten van een server nemen na drie jaar exponentieel toe. Garantie verloopt vaak na drie jaar waardoor uitval meer kosten met zich meenbrengt. Het kan dan aantrekkelijk zijn om snel te vervangen, ook als de hardware op dat moment nog prima functioneert. Verlenging van garantie is wel mogelijk maar dusdanig duur dat een nieuwe server met opnieuw drie jaar garantie per saldo voordeliger kan zijn

Niet alleen de aanschafprijs is belangrijk bij de keuze om wel of niet uw server te vervangen. Eigenlijk moet u kijken naar de totale kosten inclusief garantie en onderhoud. De meeste servers worden geleverd met een supportcontract van 3 jaar (van de fabrikant op de hardware). Afhankelijk van uw keuze met 24-uurs service of zogenaamde ‘next-business-day’ service. Daarnaast kost het onderhoud en de installatie ook gewoon geld.

Nieuwe technische mogelijkheden

Elke nieuwe generatie server profiteert weer van de laatste technologische ontwikkelingen en is voorzien van de nieuwste snufjes. De hardware wordt daarnaast steeds krachtiger en energiezuiniger. U kunt dus meer doen met minder hardware. Door toepassing van virtualisatie technieken werkt u bovendien efficiënter. Het beheer wordt uiteindelijk ook eenvoudiger.