Internet Explorer: verplicht updaten vóór 12 januari 2016

De naar schatting 368 miljoen gebruikers (wereldwijd) van oudere versies van Internet Explorer (8, 9 en 10) hebben nog zes weken om hun browser te upgraden naar versie 11 óf te kiezen voor een alternatief als Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla’s Firefox of Opera.

Geen ondersteuning meer voor oudere versies

Augustus 2014 kondigde Microsoft al aan dat gebruikers Internet Explorer 11 moesten gaan gebruiken vóór 12 januari 2016. Na die datum biedt Microsoft alleen nog ondersteuning voor IE9 (op het nauwelijks gebruikte Windows Vista en Windows Server 2008) en op IE10, draaiend op Windows Server 2012. Alle overige gebruikers – inclusief degenen die draaien op Windows 7, 8, 8.1 en 10 moeten upgraden naar Internet Explorer 11 of gebruik maken van de nieuwe Microsoft browser Edge (onderdeel van Windows 10) óf overstappen op een alternatieve browser. De oude browsers blijven wel gewoon werken maar Microsoft stopt met de technische support en het uitbrengen van veiligheids-updates. We raden gebruik van de verouderde versies daarom ook af.

Hoe herkent u met welke versie u werkt?

Rechts bovenin het scherm van uw Internet Explorer browser staat een symbooltje dat er uit ziet als een rad/radertje. Als u hier op klikt ziet u rechtsonder ‘Over Internet Explorer’ staan. Als u hier op klikt krijgt u te zien met welke versie u werkt. Als u met een server werkt dan kan uw ICT-beheerder u informeren en adviseren of een upgrade nodig is.

Browserkeuze

De keuze voor een browser is een persoonlijke. Door te stoppen met de ondersteuning van oudere versies van Internet Explorer dwingt Microsoft haar gebruikers echter wel een keuze te maken: upgraden of overstappen. Door van haar gebruikers een inspanning te eisen vergroot Microsoft dan ook de kans dat gebruikers overstappen op een andere browser.

Het marktaandeel van Internet Explorer is de afgelopen jaren al behoorlijk gedaald. Nu gebruikt nog ongeveer 23% van de Nederlanders Internet Explorer. Het marktaandeel van Google Chrome is ondertussen het afgelopen jaar flink gestegen. Bijna 50% van de Nederlanders gebruikt deze browser momenteel. Firefox staat op een derde plek met ongeveer 17% marktaandeel.

Microsoft Edge is de standaardbrowser in Windows 10. Deze browser heeft een aandeel van nog geen 4%. Wilt u liever Internet Explorer als browser gebruiken? Deze is ook mee geïnstalleerd met Windows 10. Activeer de browser door deze te zoeken en selecteren via de zoekoptie links onder in uw scherm en maak het programma als u dat wilt vast aan de taakbalk en/of het startscherm.

Uitzonderingen

Gebruikt uw bedrijf een oudere versies van Internet Explorer – bijvoorbeeld voor het gebruik van web-apps? Ook dan zijn er mogelijkheden om naar Internet Explorer 11 over te stappen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de zogenaamde ‘Enterprise Mode’ of de add-on ‘Browsium Ion’. Overleg over de mogelijkheden met uw ICT-partner of de leverancier van uw web-apps.

Browser downloads

Wilt u met Internet Explorer 11 werken maar heeft u nu nog een oudere versie dan kunt u de browser downloaden van Microsoft’s website (Windows 7). Werkt u liever met Google Chrome dan vindt u deze hier en Firefox vindt u hier.