Vermindering limieten gratis Cloudopslag

Vorig jaar gaf Microsoft haar gebruikers van de Cloudopslag dienst OneDrive nog 15 GB gratis opslagruimte. Office 365 gebruikers hadden zelfs de beschikking over onbeperkte opslagruimte in de Cloud. In de strijd om de consument en de concurrentiestrijd met Google en de kleinere concurrenten was goedkope data opslag kennelijk hét middel om (nieuwe) klanten te werven.

De softwaregigant beperkt de gratis opslagcapaciteit in de Cloud nu echter weer drastisch. Microsoft zelf geeft aan dat een aantal gebruikers enorm misbruik maakten van de beschikbare ruimte. Zo werden bijvoorbeeld naar eigen zeggen complete computers online geback-upt en hele digitale filmcollecties online opgeslagen. Waarbij sommige gebruikers volgens Microsoft zelfs boven de 75 TB uitkwamen en tot 14.000 maal meer opsloegen dan de gemiddelde gebruiker…
In plaats van focus op de hoeveelheid ruimte zegt Microsoft zich nu meer te gaan richten op productiviteit en samenwerking. Wat volgens Microsoft voordelen op moet leveren voor de meerderheid van de OneDrive gebruikers. Maar voor gebruikers die boven de nieuwe limieten uitkomen wordt het voortaan dus of betalen voor extra opslagruimte of bestanden verwijderen of zoeken naar alternatieven voor de Cloudopslag bij Microsoft.

Cloudopslag Office 365

Microsoft heeft nu aangegeven dat Office 365 gebruikers voortaan weer – net als vorig jaar – maximaal 1 TB tot hun beschikking krijgen. Dit in tegenstelling tot de eerdere ongelimiteerde opslagruimte. Gebruikers die nu die limiet overschrijden houden nog ten minste 12 maanden de beschikking over hun bestanden in de Cloud. Het betreft een contractwijziging, dus Office 365 klanten die het niet eens zijn met deze aanpassingen kunnen hun abonnement eventueel stopzetten en restitutie aanvragen.

Cloudopslag OneDrive

Huidige gebruikers en nieuwe klanten van de gratis Cloudopslag via de OneDrive dienst gaan per 1 januari terug van 15 GB Cloudopslag naar 5 GB. Ook de 15 GB extra opslagruimte voor foto’s komt te vervallen. De gebruikers die de nieuwe limiet overschrijden krijgen hierover bericht. Zij krijgen daarna minstens een jaar de tijd om hun bestanden elders op te slaan of te verwijderen. Eventueel kunnen gebruikers –  tegen betaling – extra Cloudopslag krijgen. Het aantal verschillende abonnementen hierin wordt echter ook beperkt. De 100 en 200 GB opties komen begin 2016 te vervallen voor nieuwe gebruikers en worden vervangen door 50 GB (voor $ 1.99 per maand). Voor huidige gebruikers van de 100 en 200 GB opties veranderd er niets.

Alternatieven voor Cloudopslag via Microsoft

Er zijn diverse gratis en betaalde alternatieven voor OneDrive. Bijvoorbeeld Dropbox en Google Drive. Het gratis Dropbox account heeft standaard 2 GB ruimte. Google Drive biedt 15 GB online opslagruimte. Ook voor Office 365 zijn er eventueel alternatieven te vinden zoals Google Apps (for Work) en diverse gratis (open source) oplossingen.

Meer informatie over de gewijzigde voorwaarden bij Microsoft vindt u op de ‘OneDrive Blog’.