Europese Cloud Microsoft moet wantrouwen wegnemen

Microsoft neemt actie om data van Europese Cloud klanten te beschermen

Microsoft gaat haar Europese Cloud klanten bedienen vanuit datacenters in onder andere Duitsland en Nederland. Microsoft doet dit om de data van haar Europese gebruikers uit handen te houden van de Amerikaanse veiligheidsdiensten. De VS tappen op grote schaal communicatie in het buitenland af en dwingen Amerikaanse bedrijven toegang te verlenen tot door hen beheerde data. Microsoft neemt nu dus actie om de gegevens van haar Europese klanten te beschermen tegen onderzoek door  Amerikaanse overheidsinstanties (NSA). Microsoft hoopt daarmee de Europese argwaan tegen Clouddiensten weg te nemen.

Duitse Cloudcentra moeten bescherming bieden tegen Amerikaanse internetspionage

De gegevens van Duitse gebruikers van Microsoft Office 365, Azure en Dynamics CRM online worden in de loop van 2016 opgeslagen in datacentra in Frankfurt am Main en Magdeburg. Het databeheer valt onder de verantwoordelijkheid van Deutsche Telekom. Zonder toestemming van de databeheerder of klant heeft Microsoft daardoor geen toegang tot de klantgegevens. En kan de Amerikaanse overheid Microsoft niet dwingen tot het afgeven van data van haar klanten.

Duitsland is door de marktomvang en de strenge privacywetgeving belangrijk voor de toekomst van opslag in de Europese Cloud. Data in de Duitse Cloud valt door het gebruik van een Duits datacentrum onder de strenge Duitse wetgeving. NSA onderzoek naar Europees ingezetenen zou al illegaal zijn. Door het gebruik van een Duitse partner –  een derde partij – wordt het nu ook lastiger voor de NSA om toegang te krijgen tot data. Het moet in de praktijk nog wel blijken of het juridisch allemaal goed is afgetimmerd. Afwachten tot de eerste rechtszaken dus.

De datacenters moeten volgend jaar gereed zijn om de data van Europese Microsoftklanten op te slaan in de Duitse Cloud. De prijzen gaan wel stijgen ten opzichte van de huidige Cloud tarieven.

Nederlands Cloudcentrum in Middenmeer

De Duitse datacentra worden gebruikt naast de al bestaande datacentra in Ierland en Nederland. Het Nederlandse datacentrum in Middenmeer is onlangs geopend en al vol in bedrijf. Dit centrum is de hub voor Microsofts Europese Cloud diensten en die van het Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Dit centrum wordt wel rechtstreeks door Microsoft aangestuurd en valt dus niet onder het zogenaamde ‘trustee-model’ en biedt daardoor minder bescherming tegen Amerikaans onderzoek.

Betere prestaties door lokale Europese Cloud centra

De toegang tot de data wordt door het gebruik van lokale datacenters ook een stuk sneller voor Europese gebruikers. De informatie hoeft niet langer de oceaan over. Dat zorgt dus voor betere prestaties. Microsoft Nederland verwacht dat het gebruik van Europese Cloud locaties een boost geven aan innovatieve ontwikkelingen.

Meer informatie vindt u onder andere in dit artikel van Der Tagesspiegel en op Techcrunch.