Zelf een website (laten) maken?

Zeer snel online

Het is tegenwoordig eenvoudig om snel een website in de lucht te hebben. Diverse grote en kleine partijen bieden bijvoorbeeld websites aan op basis van standaard templates. Online wat tekst en wat plaatjes toevoegen en – voilà – u heeft uw eigen website. Makkelijk en snel. Vaak betaald u daarvoor per maand een vast bedrag. Elke handeling of pagina kost u overigens wel extra. Gemak is meestal niet gratis.

Zelf uw website maken

Als u iets meer uit uw website wilt halen dan kunt u uw site ook zelf maken. Online via diverse aanbieders of via gratis open source software waar u zonder al te veel technische kennis mee aan de slag kunt. Eén van de bekendste en meest gebruikte systemen is het Content Management Systeem (CMS) WordPress. Dit systeem wordt inmiddels door 25% van alle sites gebruikt (bron: W3TEchs). De voordelen van WordPress liggen onder andere in de zeer uitgebreide mogelijkheden (door het gebruik van plug-ins), de gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheden tot effectieve internetmarketing (SEO – zoekmachine optimalisatie, koppeling met e-mailmarketing, gemakkelijke integratie met social media, etc.). Houdt er wel rekening mee dat het veel tijd kost om een goede en volledige website te maken en bij te houden. Welke methode u ook kiest.

Zelf doen of uitbesteden?

Ja, het is makkelijk om zelf snel een (kleine) eenvoudige website te regelen. Maar behaalt u daarmee ook het beoogde succes? Is het resultaat kwalitatief voldoende? Welke kennis heeft u in huis? Welke expertise heeft u nodig? En heeft u voldoende tijd/capaciteit beschikbaar? Natuurlijk hangt uw keuze af van wat u met uw site wilt. Wilt u een beperkt online visitekaartje of is internet voor u een belangrijk middel om klanten te werven en contact te onderhouden met uw doelgroep? Of gaat het om online verkoop? Dan kan uw website natuurlijk een behoorlijke investering waard zijn. U verdient deze als het goed is terug met een succesvolle site. Helaas blijkt het in de praktijk ook vaak niet zo makkelijk te zijn om zelf een mooie en bruikbare website te maken, met een professionele uitstraling. Hoe belangrijk is uw website dus voor u?

10 belangrijke stappen bij het (laten) maken van een website

Het maken van een website kost tijd. Of u het nu zelf doet of uitbesteed. Hoeveel tijd hangt af van de doelstellingen en complexiteit. Onderstaand een overzicht van 10 zaken waar u in ieder geval rekening mee moet houden. Ben ik nog wat vergeten? Laat het me weten.

  1. Verzinnen en vastleggen van een goede domeinnaam. Dat kan uw bedrijfsnaam zijn maar ook beschrijvende namen worden veel gebruikt en zijn makkelijk te onthouden.
  2. Keuzes maken: zelf doen of (deels) uitbesteden (niet alleen voor het maken van uw website maar ook voor wat betreft hosting, concept, vormgeving en/of template selectie, tekstschrijven, fotografie, SEO – search engine optimalisatie, etc.).
  3. Bepalen structuur, complexiteit en randvoorwaarden/eisen/doelstellingen van uw website.
  4. Budgetbepaling. Hoeveel geld wilt en kunt u besteden en wat is haalbaar binnen uw budgettaire grenzen.
  5. Planning. Op welke termijn wilt u online zijn. Hoeveel capaciteit, budget en tijd is er beschikbaar.
  6. Aanmaken en of verzamelen van content (teksten, afbeeldingen, film, etc.).
  7. Content geschikt maken voor online publicatie (optimaliseren van afbeeldingen op snelheid, teksten op online leesbaarheid en zorgen dat u gevonden wordt door de zoekmachines).
  8. Bouw van de site. Of u het nu zelf doet of uitbesteed. Het kost u tijd.
  9. Analyse en rapportage. U heeft doelstellingen bepaald voor uw website. Deze zult u periodiek willen meten en bijhouden. En bijsturen waar nodig.
  10. Onderhoud. Tenzij u gaat voor een statische website kost ook het bijhouden en onderhouden van uw site tijd en geld.

Heeft u vragen of wilt u advies? Neem gerust vrijblijvend contact op. Ik help u graag op weg.