Cybercrime, de stand van zaken volgens Europol

Ransomware blijft voornaamste dreiging cybercrime volgens Europol

Ransomware en malware verspreid via nepmails van banken blijven de belangrijkste bedreiging voor computer- en smartphonegebruikers. Steeds meer personen en bedrijven worden slachtoffer van deze vormen van cybercriminaliteit. Dit blijkt uit het rapport van Europol over cybersecurity.

De meerderheid van alle gerapporteerde aanvallen is vrij eenvoudig. Maar een gebrek aan  bewustzijn, beveiligingsmaatregelen en het naleven daarvan zorgt er voor dat de cybercriminelen kans van slagen hebben.

Tools voor cybercrime ruim beschikbaar

De tools om cybercrime te bedrijven zijn in allerlei varianten makkelijk en op bestelling verkrijgbaar. Criminele computerexperts ontwikkelen in opdracht ransomware en malware. De software is voor kwaadwillende partijen makkelijk verkrijgbaar. Ook voor terroristen. Al zijn er tot nu toe weinig aanwijzingen dat deze ook gebruik maken van voorhanden technieken, aldus Europol.

Ook geldautomaten en e-commerce betaalmethoden bedreigd

Software voor pinautomaten en digitaal betalen zijn ook niet veilig voor cybercriminelen. Pinpassen en creditcards zijn steeds beter beveiligd met chips en pincodes. Daarom zie je steeds vaker complexe aanvallen op de kennelijk kwetsbare software van geldautomaten en e-commerce sites.

Trends in cybercrime

  • Het lijkt er op dat ook manieren om contactloos te betalen vaker het slachtoffer gaan worden van de zich snel aanpassende cybercriminelen.
  • De kwaliteit van phishingmails wordt steeds beter en het hoger management van bedrijven wordt steeds vaker slachtoffer van speciaal op hen gerichte aanvallen.
  • DDos aanvallen nemen toe in intensiteit en complexiteit. Waar veel cyberaanvallen er op zijn gericht om financiële informatie te achterhalen zie je een trend ontstaan naar misbruik van andere data zoals medische gegevens en intellectuele eigendommen.
  • Criminele activiteiten worden veel betaald met Bitcoins. Maar ook de Bitcoin gemeenschap zelf is vaak het slachtoffer van cybercriminelen.
  • Het groeiende misbruik van legale encryptiemethoden voor illegale doeleinden bemoeilijkt de opsporing en aanpak van cybercriminaliteit.